Suikerverslaving

"Hoe kom ik van een suikerverslaving af?"


Maggy Owel, diëtist:
Een verslaving is een lastig probleem. Ik probeer vanuit de lichamelijke behoefte mijn visie te geven. Bij hypoglykemie of een candida-infectie komt het voor dat we een overmatige behoefte aan zoet(igheid) hebben. In mijn praktijk zeggen mensen vaak dat hun lichaam (op bepaalde momenten) een sterke behoefte aan zoet(igheid) heeft: ‘ik móet iets zoets, dan gaat het veel beter’. Eigenlijk geeft het lichaam aan: ik heb nú energie nodig! Dat kan energie (kcal) uit voedsel zijn, energie in de vorm van rust (even opladen) of energie door ontspanning (afstand nemen).

Bekijken we energie uit voedsel: suiker(rijke producten) leveren snelle energie: koek, snoep, druivensuiker. De suiker wordt snel afgebroken en opgenomen in de bloedbaan, met als gevolg een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Daarna voelen we ons vaak tevreden, lekker, warm en (misschien) even rustig. Dat effect is vaak kort.
Deze energie (glucose) maakt het lichaam ook zelf uit koolhydraten zoals hele granen, brood, muesli, fruit, zilvervliesrijst, volkorenpasta en peulvruchten. De omzetting in glucose uit deze producten duurt langer, maar de bloedglucosespiegel blijft langer op peil en voorkomt de zoetbehoefte. Daarnaast verzadigen deze voedingsmiddelen beter én ze leveren de vitamines en mineralen die voor de omzetting nodig zijn.
Het is bij deze zoetbehoefte van groot belang regelmatig te eten, dus 3 keer per dag, en altijd een ontbijt ( binnen een half uur na opstaan)! Gebruik maximaal om de 4-5 uur een maaltijd, vaak is om de 2 uur beter, zodat u op 7-8 keer per dag een kleine maaltijd uitkomt.

Eten van veel zoetigheid is vaak aangeleerd, dus u kunt het ook weer afleren, het kan echter even ‘afkicken’ zijn. Kies in ieder geval steeds voor langzame koolhydraten met een lage glycemische index (volkoren en vezelrijke producten) en vermijd zoveel mogelijk geraffineerde graanproducten en suiker(rijke producten). Combineer uw voeding verder met goede vetten en eiwitten.

link gezondNU