Lactose-intolerantie

"Onze dochter heeft een lactose- en fructose-intolerantie. Ze mag ook weinig tot geen suiker gebruiken. Ik zou graag willen weten in welke producten geen lactose zit. Hoe zit het met yoghurt en met kazen. Bevatten die allemaal evenveel lactose? Heeft zij verder nog aanvullende vitamines en mineralen nodig om zo gezond mogelijk te leven?"

Maggy Owel, diëtist:
Producten die geen lactose bevatten zijn bijvoorbeeld aardappelen, rijst, pasta, groenten, fruit, olie, honing en ... harde (Nederlandse) kaas. In (toe)bereide of kant en klare producten zult u de ingrediëntenlijst van de producten (etiket) moeten raadplegen. Zit er geen melk (of melkbestanddelen) in, dan is het lactosevrij. Maar het is makkelijker te zeggen waar lactose (= melksuiker) in zit: in alle melkproducten zoals (chocolade)melk, karnemelk, yoghurt, biogarde, kwark, (slag)room, roomboter, vla, pap, zachte kaas, feta, cottage cheese, smeerkaas, crème fraiche en alle producten die deze ingrediënten bevatten. Melkbestanddelen als wei(poeder), ondermelk bevatten ook lactose net als geitenmelk, paardenmelk en schapenmelk; zure melkproducten bevatten minder lactose, maximaal de helft van de lactose kan zijn omgezet (in melkzuur).

In de brochure van het Voedingscentrum ‘Dieet bij lactose-intolerantie’ vindt u veel informatie én antwoord op uw vragen. Daar is ook een lijst van koemelkvrije (dus lactosevrije) voedingsmiddelen aan te vragen: www.voedingscentrum.nl.
Harde kaas levert per broodbelegging evenveel calcium als een beker melk, maar minder vitamine B2. Daarom is het bij een lactosevrije voeding aan te raden melkvervangende producten te gebruiken: sojamelk verrijkt met calcium en vitamine B2 levert evenveel calcium en B2 als een glas melk.

Boven de 4 jaar is geen aanvulling meer van vitamine D nodig, maar uw dochter moet wel regelmatig buiten zijn (voor aanmaak van vitamine D in de huid).

Bij een lactose-intolerantie waarbij nog iets lactose verdragen wordt (de hoeveelheid is individueel) zijn er producten bij de drogist te koop die het grootste deel van de lactose uit de melkproducten afbreken. Kerulac i s een vloeistof die het enzym lactase bevat. Lactase breekt lactose uit het melk(product) af (dat normaal gesproken in onze darmen gebeurt). Bij vloeibare (en niet aangezuurde) melkproducten als (koffie)melk, vla en chocolademelk wordt na ca 24 uur maximaal 95 procent van de lactose afgebroken en ontstaat een lactose-arm product. Dit product werkt niet in zure melkproducten als karnemelk, yoghurt. Hiervoor kunnen KeruTabs gebruikt worden: tabletten die hetzelfde enzym bevatten. Deze tabletten kunnen vlak voor of tijdens het gebruik van melk(producten) 1 of meer tabletten (max. 3) ingenomen worden. Te gebruiken bij vla, yoghurt, ijs, room, kant en klare toetjes (met melk). Of als u buiten de deur eet, bijvoorbeeld bij vrienden of in een restaurant.

link gezondNU