Cruisen

"Ik werk aan boord van een cruiseschip en eet tussen de middag warm. Nu heb ik al een paar keer tijdens en na het eten hevige pijn/steken in mijn buik (rond de navel). Na een uur (met oprispingen en winden) gaat het langzaam weg. Tijdens mijn vrije dagen erna was er niets aan de hand. Aan boord is er weinig variëteit met eten, ik eet ook weinig fruit. Wat kan ik doen?"


Maggy Owel, diëtist:
Uw klachten kunnen goed veroorzaakt worden door de omstandigheden waarin u eet. Bijvoorbeeld: eet u op werkdagen snel, haastig ? Kauwt u goed ? Drinkt u tijdens het eten (veel) ? Bent u gespannen tijdens het eten? Praat u misschien veel?
Het is dus interessant na te gaan wát u eet, en ook hoé. Kijkt u ook wat het verschil is aan uw eetgewoonten tussen werkdagen en vrije dagen.
Een goede eetgewoonte is goed kauwen en het voedsel pas na goed vermalen (vloeibaar gemaakt) doorslikken; rustig en ontspannen eten zodat de spieren rond maag-darmkanaal ontspannen zijn, liever voor en/of na de maaltijd wat drinken dan tijdens het eten of zo nodig 1 glas vocht (liefst zonder suiker(s) tijdens de maaltijd drinken waarvan u af en toe een slokje neemt nadat u het eten heeft doorgeslikt. Rechtop zitten zodat de maag voldoende ruimte krijgt; dus aan tafel en op een stoel.
Verder is vezelrijke voeding van belang voor een goede darmwerking en passage. Vezelrijk zijn volkorenproducten (volkorenbrood, zilvervliesrijst). Maar ook (veel) groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden. Bouw ook regelmatig ontspanning in, niet alleen tijdens de maaltijden, dit kan u waarschijnlijk helpen uw klachten te verminderen; maag en darmen zijn erg gevoelig voor (onbewuste) spanning.

link gezondNU