Probleem met gewicht

"Ik ben 55 jaar en heb nooit problemen met mijn gewicht gehad. Nu echter ben ik in een jaar tijd vijf kilo aangekomen, wat ik vreemd vind omdat ik niet anders ben gaan eten. Ik heb wel altijd problemen gehad met mijn stoelgang. Daarom neem ik vezelrijk eten. Ook gebruik ik vitaminesupplementen: calcium/magnesium en gl ucosamine. Ik ben begonnen met een keer per dag een halfuur fietsen. Bovendien beweeg ik regelmatig, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Toch ben ik nu aangekomen en dat zit mij in de weg. Ik heb ook vaak het gevoel dat ik niet goed naar de wc kan gaan; dat ik niet leeg ben. Mijn ontlasting is meestal normaal-breiïg en goed van kleur, toch voel ik mij opgeblazen. Ik hoop dat u een goede tip voor mij hebt".

Mijn eetpatroon ziet er als volgt uit: ik begin de dag met een groot glas lauwwarm water en 4 chlorellatabletjes. Daarna een ontbijt van 1 desertlepel gistvlokken, amaranth, gebroken lijnzaad en 3 lepels muesli met 200 ml warmgemaakte sojamelk. Tussendoor neem ik veel water en drink ik groene thee. Bij de koffie (zwart) neem ik een plak ontbijtkoek. Tussen de middag neem ik 2 zelfgebakken boterhammen met geitenkaas of iets anders. In de loop van de middag neem ik een appel of ander fruit. ’s Avonds neem ik een flinke portie beetgare of geroerbakte groente met een aardappel, rijst of pasta. ’s Avonds 1 kop koffie en een glas rode wijn en wat noten."


Maggy Owel, diëtist:
In het algemeen betekent aankomen dat u meer caloriën binnen krijgt dan u verbruikt, of dat u minder verbruikt dan u aan caloriën binnenkrijgt. U schrijft dat u niet anders bent gaan eten, maar misschien beweegt u minder – en verbruikt u dus minder caloriën – dan vóór die tijd. Met ouder worden gaat het lichaam zuiniger (ver)branden, waardoor u kunt aankomen. Inderdaad, met extra bewegen kunt u uw verbranding van caloriën verhogen, prima. Om af te vallen wordt minimaal één tot anderhalf uur beweging gedurende vijf dagen per week aanbevolen.

U schrijft dat u ook problemen hebt met uw stoelgang. Vezelrijke voeding is inderdaad van belang: volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, aardappelen, peulvruchten, 200 gram groenten en twee à drie stuks ongeschild fruit of zuidvruchten en eventueel een à twee eetlepels (gebroken) lijnzaad per dag (per lepel een glas extra drinken).
Drink bij voorkeur water, zeker twee liter per dag. (zwarte /groene thee bevat looizuur en dat werkt stoppend). U kunt bijvoorbeeld in plaats van een plak ontbijtkoek (= een gram vezels) een stuk fruit (= drie gram vezels) nemen. Aan uw zelfgebakken (ik neem aan volkoren) brood kunt u extra vezels toevoegen in de vorm van pitten, zaden of rozijnen. Voor de volwaardigheid is meer calcium(rijke) voeding aan te bevelen: nog een tot twee maal daags zuivel of sojamelk(producten); de sojamelk met toegevoegde calcium en vitamine B2. U gebruikt geen vlees(vervanger)? Voor een volwaardige maaltijd is het beter dat wel te doen, of granen en peulvruchten te combineren in verband met de aanvullende eiwitwaarde.

Noten kunnen zwaar op maag liggen, met name ’s avonds gegeten, en dan slecht verteren: opgeblazen gevoel. Ze zijn calorierijk (maar ook vezelrijk!). Als u ’s avonds fruit eet, hebt u misschien een minder opgeblazen gevoel en stoelgangklachten. In verband uw klachten is het ook goed rustig te eten, goed te kauwen en ontspannen de maaltijd te nuttigen. Neem elke dag geruime tijd (of meerdere keren) tijd voor ontspanning, bij voorkeur door rustige inspanning: darmen reageren snel op spanning!

Metta Hofstra, homeopatisch huisarts: gezien uw plotselinge gewichtstoename en obstipatie zou u een trage schildklier kunnen hebben. U kunt dit laten testen bij uw huisarts (bloedtest).

link gezondNU