index - cv - atelier het is niet zo andré boone

Het is niet zo


Enquêtezaal, de tweede van links ben ik

notities 15-3-2006 plaatsing 22 - 11 - 2006 de(montage)plek uitvoering 7-10-2004 concept

het logement in den Haag

Van Logement naar parlement 1617 - 2004


Het is niet zo

voor het logement

van de Tweede Kamer

uit meer dan vijfhonderd voorstellen.

werkruimte van Martijn Engelbrecht

grafisch kunstenaar Martijn Engelbrecht
en De Dienst

Het beeld in deze vorm bestaat uit staal, hout, verf en woorden uit neonlicht. Het is mobiel en staat op een statief zodat de hoogte variabel is. Het neonlicht zorgt ervoor dat het werk constant leesbaar blijft. Ik gebruik woorden omdat kennis veelal door middel van taal wordt overgebracht. Er zijn ook andere vormen dan het gebruik van licht mogelijk bv als schaalmodel op het bureau, als bureaublad op het beeldscherm, op koffiekopjes, dienbladen, bookmarks, pocketmeno’s enz.

Onderstaand citaat is uit ‘Drie rode rozen’ van Abel J. Herzberg

‘Het is niet zo’, dat moest je eigenlijk schrijven op de titelpagina van ieder boek, je moest het beitelen aan de gevel van iedere school en vooral van elke academie, je moest het in vlammende letters aanbrengen boven de ingang van iedere kerk en nog eens aan ieder altaar, je moest geen voordracht houden zonder deze woorden als waarschuwing vooraf en als correctie daarna. ‘Denk erom, het is niet zo’, dat moest het eerste artikel zijn van ieder politiek program, het moest prijken aan de kop van iedere krant, in de vergaderzalen van ieder parlement en iedere vereniging. Daarmee moest ieder wetboek beginnen en ieder vonnis. ‘Het is niet zo’, dat moest het leidende motief zijn van iedere wetenschap, iedere kunst en elk opvoedingsstelsel en van iedereen die zich daarmee bezighoudt. ‘Het is niet zo, het is niet zo, dat is het beginsel van alle wijsheid. Waar of niet’? vroeg Salomon aan Zeitschek.’Ik kan alleen maar zeggen het is niet zo,’antwoorddde deze.

Zeitscheks levensdevies ‘Het is niet zo’, het is altijd weer anders dan je denkt had de schrijver Abel Herzberg, tot het zijne gemaakt.

Het is niet zo is een ode aan de twijfel. En juist doordat ik twijfel, denk ik, dus ik besta. Op ieder argument volgt een tegenargument. Op elke vraag die men stelt en antwoord krijgt volgt er weer een vraag. Men wordt genoodzaakt tot zelfonderzoek. Wat is niet zo? Welke van mijn dierbare overtuigingen kan de kritische toets niet doorstaan? Waar heb ik gefoeteld?

‘Het is niet zo’ is overal inzetbaar zodat een kritische distantie van het onderwerp overal in het gebouw aanwezig is. ‘Het is niet zo’ is een werk in woorden die ik opvat als een grote vraagteken. Vragen die men in alle vrijheid stelt.’Het is niet zo’

 

 


het is niet zo in gekleurde neonletters © André Boone

uit meer dan vijfhonderd voorstellen.

Foto's van het werk gemaakt door belangstellenden zijn te zien op flickr. Op de site van o.a. www.destinationart.nl schrijft Annemarie Lankheet over het werk "Het is niet zo".

up