index - cv - atelier Twente Circulair Festival andré boone


De natuur is de meesteres van de kunsten
Onderdeel van het Twente Circulair Festival 2019


Dagelijks fiets ik door het Twentse landschap. Via het Bruninkhof en door het Witte Veen zie ik rechts van mij een opgeworpen heuvel. Als de zon schijnt en de lucht is licht bewolkt dan raak ik verwonderd. Ben ik in de Ardennen? In Italiƫ? In een fantasiewereld of is het een cultuurlandschap, volop in bedrijf?

De natuur is er hard aan het werk. Ze probeert een evenwicht te vinden in haar arbeid en in wat wij doen. Kan zij zich aanpassen?

Zij zal het winnen van ons.

Voor haar bestaan zijn wij niet nodig.een heuevel in het landschap

Zo boven zo beneden

Een heuvel in het landschap. Er is hard aan gewerkt. Eerst is er een diepe kuil gegraven. Daarna vol gestort en opgeworpen met ons afval.

Natuur als voorbeeld

De filmpjes laten zien hoe de natuur een uitweg heeft gevonden om bijvoorbeeld afval te verwerken

de plastic etende wasmotlarve

Natuur eet plastic

De larve van de wasmot eet plastic, 100 rupsen verteren in ongeveer twaalf uur 92 milligram plastic. De wasmot legt haar eitjes in bijenwas. Zodra de rupsen uit hun ei kruipen, beginnen ze van de was te eten. Bijenwas lijkt chemisch gezien op het materiaal waarvan plastic zakken worden gemaakt (polyethyleen en polypropeen). Waarom eet de larve plastic? Zowel bijenwas als het plastic bestaat uit lange, waterafstotende, moleculen met vooral koolstofatomen in de keten. De wasmot gebruikt de koolstof voor het maken van eiwitten of koolhydraten. Het plastic wordt zo biomassa en gaat helemaal op in de natuur. Het lukt deze organismen zelfs om te overleven als het plastic de enige bron is van koolstof - een basiselement voor ieder levend wezen. Het is nog onduidelijk of de rups zelf de enzymen produceert om het plastic af te breken of bacteriƫn in haar darmen. Het verantwoordelijke enzym is nog niet gevonden. De rups zal in ieder geval bijdragen door het fijnkauwen van het plastic wat de stukjes toegankelijker maakt. Andere voorbeelden uit de natuur:
  • De piepschuimetende meelmotlarve
  • De bacterie Ideonella Sakaiensis verorbert pet.Meer informatie Biochemicus Helge Niemann of Artis Microbia
  • Mycelium, het netwerk van alle draden van een schimmel, groeit in elk denkbare holle vorm gevuld met stro of kaf. Na verloop van tijd heb je verpakkingsmateriaal, kunst of wat je maar kan bedenken. Het eindproduct is volledig afbreekbaar.
  • Geobacter is in staat om afvalproducten om te zetten in elektriciteit
  • Microalgen dragen bij aan het vastleggen van CO2 en het produceren van klimaatactieve gassen
microalg,kiezelwier(diatomeeen)
De wasmotlarve eet plastic. Ze verteren de kunststof in hun maag en poepen het uit als
glycol, een stof die ook wel als antivries wordt gebruikt en vanzelf wordt afgebroken
in de natuur.

De controverse JA of NEE

Microalg Diatomeen of kiezelwier, een cellige alg. Meer informatie over het onderzoek Algenonderzoekster Jacqueline Stefels

Ons huisdier

Het konijn is van nature een zindelijk en een circulair huisdier.

Behalve konijnenkeutels produceert het konijn ook zachte balletjes. Direct na het afscheiden worden ze opgegeten en in de maag opgestapeld.

Deze zogenaamde maagpillen, ook wel blindedarmkeutels genoemd, zijn voedselresten die een fermentatie hebben ondergaan waardoor ze rijk zijn aan o.a. aminozuren, vezels (cellulose) en vitamine B1.

De maagpillen worden vervolgens opnieuw verteerd. Zonder deze maagpillen gaat het konijn dood.

ons konijn