INDEX - CV - ATELIER ANDRË BOONE

DE NATUUR IS DE MEESTERES VAN DE KUNSTEN

FOSSIELEN UIT HET "KLEIGAT" 1977


fossielen uit het voormalige kleigat

Zo boven zo beneden

Een heuvel in het landschap. Er is hard aan gewerkt. Eerst is er een diepe kuil gegraven. Daarna vol gestort en opgeworpen met ons afval.

Dagelijks fiets ik door het Twentse landschap. Via het Bruninkhof en door het Witte Veen zie ik rechts van mij een opgeworpen heuvel. Als de zon schijnt en de lucht is licht bewolkt dan raak ik verwonderd. Ben ik in de Ardennen? In Italië? In een fantasiewereld of is het een cultuurlandschap, volop in bedrijf?

De natuur is er hard aan het werk. Ze probeert een evenwicht te vinden in haar arbeid en in wat wij doen. Kan zij zich aanpassen?

Zij zal het winnen van ons.

Voor haar bestaan zijn wij niet nodig.


Fossielen onder de afvalberg

Onder krijt ongeveer 100 miljoen jaar geleden. Op de foto is de collectie van Wim Nobel te zien. Op 14 jarige leeftijd trok hij in1977 met de fiets vanuit Winterswijk naar het “kleigat” in Alstätte. Wat nu een afvalberg is, was een tien meter diepe kuil met een schat aan fossielen uit het Onder krijt, het Albien.

Rechts zijn belemnieten van een uitgestorven groep tienarmige inktvissn die erg veel lijken op de huidige pijlinktvissen en verwant zijn aan de zeekatten. De spiraalvorm is een Ammoniet. Een ammoniet, is een uitgestorven onderklasse van de inktvissen. Het was een zeedier die wereldwijd in grote aantallen voor kwamen.