info - cv - atelier
Mimesis
andré boone

Mimesis

model in de omgeving schaalmodel verschillende zijden bestrating/fontein
 

Het beeld wordt in brons gegoten en is ongeveer één meter zesenzeventig hoog. Het is een stapeling van een soepkom, een appel en een vogel. Het materiaal waaruit het beeld is gegoten vraagt (bijna) geen onderhoud. Het beeld Mimesis staat op het pleintje onder het gebladerte van de vijf bomen.

De vogel is symbool voor alles dat oud is, de appel verbindt natuur en cultuur en de kom is een eigentijds gebruiksvoorwerp. Het beeld overlapt duizenden jaren en herinnert aan de veranderingen in dit gebied: van een bosachtige naar een stedelijke omgeving. De vogel heeft zich in die tijd aangepast evenals de bewoners in het Ariënsstaete.

 
Mimesis, schaalmodel in brons van een stapeling van een soepkom, een appel en een specht in de omgeving gemonteerd

Soepkom

Rond het middaguur liep ik in het Ariënsstaete langs het restaurant. De geur van soep kwam mij uitnodigend tegemoet. De geur herkende ik…, was het bij mijn oma…, mijn ouders?
Het was voor mij de geur van thuis zijn.
Thuis zijn… voor ieder mens verschillend, is voor mij onder andere geborgenheid en gastvrijheid.

Soep eet ik meestal uit een kom of bord. In het ontwerp heb ik de soepkom uitvergroot. De grote kom verwijst naar de functie die het Ariënsstaete heeft voor de bewoners. Een gemeenschappelijk onderkomen waarin bewoners individueel een nieuw thuis hebben gevonden; waaruit ieder uit een grote kom zijn bord soep eet.