info - cv - atelier why hast thou forsaken me andré boone
Why hast thou forsaken me
Het beeld ‘Why hast thou forsaken me’ bestaat uit een beklaagdenbank met een loden vliegtuig ervoor. De afmetingen zijn 320 x 200 x 80 cm. Het beeld is demontabel en bestaat uit zeven onderdelen: het grondvlak, vier staanders, de neon ‘leuning’ en een loden ‘speelgoed’ vliegtuig. Uit het beeld klinkt muziek gespeeld door de musici van het Fanfarekorps der Koninklijke Landmacht 1996.

Staat men in de beklaagdenbank dan wordt men omgeven door het grootsteedse neonlicht. Licht dat onze lust tot gokken bevordert. Kijk men recht vooruit dan ziet men het vliegtuigje, het speelgoed dat ik als kind gebruikte om al spelenderwijs de wereld te verkennen. Onbekommerd vloog ik rond van het donkere Afrika, de prairies en cowboys in Amerika, naar het rode China met zijn grote muur en kwam met behulp van het Javaanse buurmeisje terecht in het verre Australië waar veel bewoners uit onze straat naar toe trokken.

Dat was het plastic vliegtuigje. Nu is het bekleed met lood, zwaar en giftig maar de verlokking om er mee te spelen blijft. Het vliegtuig, mijn speelgoed, is een icoon geworden van het toerisme en terrorisme.

Het vliegen naar verre bestemmingen heeft zijn onschuld verloren. Als kind vloog ik rond, waande mijzelf een soort piloot zittend op de nek van een vogel. Nu stap ik in een vliegtuig en hoor het fanfarekorps spelen waarvan de meeste musici door een vliegtuigongeluk zijn overleden.

een loden vliegtuig, waaruit muziek is te horen voor een loden beklaagpank. De handleuning is een neonbuis, ©andré boone
up