info - cv - atelier Hoogeveen andré boone

Perge
in
Hoogeveen
 Het beeld Perge (ga voort! verder! zet door).  Het materiaal is cortenstaal, verf en neon. De afmetingen zijn 850 x  314 x 229 cm, © André Boone

prins Willem Alexander onthult het beeld Perge

Het beeld verbeeldt de aankomst, de richting en het moment van uitvliegen.

Dit 'buitenbeeld' markeert de ingang van het plein en verwijst naar de open situatie in de architectuur. Het is een richting die een sleutel is voor de opleidingen binnen het gebouw van het Alfa/Morgenland college.

De richting die de hand met de duidelijk opgeheven duim en uitgestoken wijsvinger laat zien is kennis. Het gebaar komt voor in een oud Keltisch verhaal over de leerling Lugh. Deze leerling krijgt van zijn meester opdracht om de zalm, een getransformeerde tovenaar, te vangen en te bakken. Tijdens het braden van de zalm krijgt Lugh hete olie op zijn duim. Hij steekt de duim in zijn mond waarna hij de alleswetende is. Op Keltische munten wordt Lugh afgebeeld met zijn arm ver uitgestrekt en zit hij op een paard met een opgeheven duim en uitgestoken wijsvinger.

De richtingaanwijzer is geïnspireerd op een illustratie naar een tekening van Holbein de jongere die de weg wijst aan een pelgrim. De pelgrim is op weg naar het oosten, het morgenland.

De kaars, een oud symbool, is behalve het licht in de duisternis vooral een teken van tijdelijkheid. Het drukt de tijd uit die studenten op deze plek zullen doorbrengen.Uiteindelijk vliegen zij door met de kennis die zij hebben opgedaan, zoals de vogel op het dak zou kunnen doen.

Het materiaal is cortenstaal, verf en neon. De afmetingen zijn 850 x 314 x 229 cm.

prins Willem Alexander feliciteert de kunstenaar André Boone
detail,  de vogel met een brandende neon kaars op de 'rug'
up