INFO - CV - ATELIER   ANDRÉ BOONE

PERGE

OP HET PLEIN VAN HET ALFA COLLEGE IN HOOGEVEEN


Perge, een kleurrijk beeld van 8 meter hoog. Het is een soort vogelhuisje met een uitgestoken hand met thumpup en richtinggevende wijsvinger naar de hoofdingang. Bovenop het dak zit een vogel met op zijn rug een kaars met een brandende neonverlichting als vlam

Perge

Het beeld verbeeldt de aankomst, de richting en het moment van uitvliegen.

Dit 'buitenbeeld' markeert de ingang van het plein en verwijst naar de open situatie in de architectuur. Het is een richting die een sleutel is voor de opleidingen binnen het gebouw van het Alfa/Morgenland college.

De richting die de hand met de duidelijk opgeheven duim en uitgestoken wijsvinger laat zien is kennis. Het gebaar komt voor in een oud Keltisch verhaal over de leerling Lugh. Deze leerling krijgt van zijn meester opdracht om de zalm, een getransformeerde tovenaar, te vangen en te bakken. Tijdens het braden van de zalm krijgt Lugh hete olie op zijn duim. Hij steekt de duim in zijn mond waarna hij de alleswetende is. Op Keltische munten wordt Lugh afgebeeld met zijn arm ver uitgestrekt en zit hij op een paard met een opgeheven duim en uitgestoken wijsvinger.

thumbup

Kennis

De richtingaanwijzer is geïnspireerd op een illustratie naar een tekening van Holbein de jongere die de weg wijst aan een pelgrim. De pelgrim is op weg naar het oosten, het morgenland.

De kaars, een oud symbool, is behalve het licht in de duisternis vooral een teken van tijdelijkheid. Het drukt de tijd uit die studenten op deze plek zullen doorbrengen.Uiteindelijk vliegen zij door met de kennis die zij hebben opgedaan, zoals de vogel op het dak zou kunnen doen.

het kaarsje

Materiaal en afmetingen

Het materiaal is cortenstaal, verf en neon. De afmetingen zijn 850 x 314 x 229 cm

Cortenstaal is een metaallegering van ijzer met koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. De roestkleurige en erg dichte onderhuid schermt het dieperliggende materiaal af van zuurstof. Hierdoor vertraagt de oxidatie sterk.

Plaatsing

In 1997

prins Willem Alexander feliciteert de kunstenaar André Boone

Prins (nu koning) Willem Alexander feliciteert het Alfa college en de kunstenaar André Boone

Perge

 

up