info - cv - atelier L'oiseau déraciné andré boone  Opnieuw onthult
L'oiseau déraciné
15 november 2016

tijdens het eindcongres Bon Voyage van Theodor van der Velde


drs. Theodoor van der Velde Het beeld aan de muur in het theater congresgangers met een broche

Links of boven Theodoor van der Velde en L'oiseau déraciné als broche. In het midden het beeld in het theater in 2016. Rechts of beneden de congresgangers.Geschreven door Theodor

Diane raakte mijn ziel toen ze zei; 'wat vind je van een uiltje?' 'Prachtig', zei ik, 'niet concreet, (ieder heeft zo zijn smaak) maar een mooie metaforische verbeelding van de L'oiseau Déraciné', het kunstwerk.

Dat leg ik uit.

Ik wil je graag meegeven dat, als je kijkt naar de gele broche van L'oiseau , je gedachten met een glimlach terug doet brengen naar deze mooie dag, de 15e november 2016.

Het bijzondere is, dat ik niet een keer een concrete voorstelling heb gemaakt van welke vogel L'oiseau Déraciné zou kunnen zijn, het is een kunstwerk, toch?

En met de opmerking van Diane zag ik het ineens voor mee; de uil, symbool van wijsheid. Jouw wijsheid waaraan ik me heb mogen lafen.

Uilen zijn sterk met mij/ons verbonden omdat ik/wij mijn/ons hele leven al uilen verzamelen. Waar wij ook komen, we nemen altijd een uiltje mee terug naar huis. Honderden hebben we er.

Dus aanschouw de broche en bedenk dat de combinatie van het kunstwerk, de 3D-broche, en de uil, tezamen precies uitdrukken waarvoor ik je dankbaar ben;
het symbool van verandering en vooruitgang, met wijsheid als motor.
In 1984

L’Oiseau déraciné

l'Oiseau déraciné betekent letterlijk: de ontwortelde vogel; de vogel die zich losmaakt en een eigen weg zoekt. Een vreemde en nog onbekende toekomst tegemoet.
Maar zoals de beweging, die het object verbeeldt, stevig in de muur is verankerd, blijft ieder altijd verbonden met zijn achtergrond.

Vogel, zowel als mens, draagt het verleden met zich mee en zit eraan vast.

Plaats Kantine HES "De Maere" (tegenwoordig het theater van Saxion), Enschede
Materiaal polyester, hout en verf
Opdrachtgever Ingenieurs Architecten Associatie

L’Oiseau déraciné

L’oiseau déraciné

fotografie Wim Wiskerke

L’oiseau déraciné